Projects

 

Dölerud Johansson kvintett

I denna grupp samlas fem musiker vars vägar under åren korsats i en rad olika konstellationer. Nu sammanstrålar de för att skapa en grupp med en mängd rutin. Bandet består av:

Dan Johansson – trumpet
Magnus Dölerud – saxofon
Torbjörn Gulz – piano
Palle Danielsson – bas
Fredrik Rundqvist- trummor

Med dessa musiker följer en lång lista av samlade projekt och ensembler. Från Keith Jarretts Europeiska kvartett, via Fredrik Norén Band, Norrbotten Big Band till en mängd av landets mest framstående storband, ensembler och internationella samarbeten. Vi kan därför bjuda på en fin repertoar med en väl avvägd mix av nyskriven och äldre musik. Allt framfört i ett kommunikativt, kreativt, rytmiskt och melodiskt flöde.

Bandpresentation

Programtext

Recension Eskilstuna Kuriren
______________________________________________________________________________________

 

Magnus Dölerud Quartet plays Billy Strayhorn

 

Sedan länge har Billy Strayhorn varit en av mina absoluta favoritkompositörer. Du kan direkt höra vem det är som har komponerat den fantastiska musiken. Det som har fångat mig är de unika detaljerna i hans kompositioner. Enligt min upplevelse kan det vara en harmonisk progression eller ett specifikt melodiskt motiv som gör kompositionen unik. Alltid med en karaktäristisk färg och klang.
När jag spelade in min platta 2012 ville jag lägga till en standardlåt som länk mellan mina inspiratörer och mina kompositioner, och valet föll såklart på en av Billy Strayhorn och Duke Ellintons låtar; Isfahan. En låt som när den skrevs fick titeln Elf, men döptes till Ellingtons album Far East Suite om till Isfahan efter bandets besök i Iran.

Utanför de två platser Billy Strayhorn bodde under största delen av tiden i NY. Överst 315 Cevent Avenue, och bilden under 15 West 106th street. Numera Duke Ellington Boulevard.

Utanför de platser Billy Strayhorn bodde under största delen av tiden i New York. Överst 315 Cevent Avenue, och bilden under 15 West 106th street. Numera Duke Ellington Boulevard.

Jag hade länge tänkt göra ett projekt med mitt band där vi bara spelar Strayhorns musik. 2015 var det 100 år sedan Billy föddes, och vi tog då tillfället i akt att fira detta genom att spela hans fantastiskamusik Vi tog upp några av Billys mest kända kompositioner som Lush Life, My Little Brown Book och Lotus Blossom men också några som inte spelats lika ofta som Everything is Copasetic och Strange Feeling.

Det känns väldigt kul att bredda bandets repertoar med ett så tydligt koncept. Vi gör nu konserter där vi fokuserar på Strayhorns musik, men gör självklart även konserter med originalmusik. Till det här projektet har vi också bjudit in gäster, och det var en stor glädje att spela tillsammans med Magnus Wiklund och Jan Allan!

Det känns väldigt kul att bredda bandets repertoar med ett så tydligt koncept. Vi gör nu konserter där vi fokuserar på Strayhorns musik, men gör självklart även konserter med originalmusik. Till det här projektet har vi också bjudit in gäster, och det var en stor glädje att spela tillsammans med Magnus Wiklund och Jan Allan!

 

 

 ______________________________________________________________________________________

 

Anna Gréta & Magnus Dölerud kvartett

Anna-Greta-Magnus-bild kopia

Efter turnéer med storband och antalet jamsessions formade Anna Gréta Sigurdardottir och Magnus Dölerud sin kvartett. Med ett tydligt gemensamt ideal och rötter i jazzens 50-tal ville de skapa ett lyhört spelfält för sin musik. Parallellt med jazzens standardkompositioner finns deras egna originalkompositioner och skapar en bredd och en klang som bygger på igenkänning och nya klanger.

Anna Gréta flyttade 2014 från Reykjavik till Stockholm för att studera på musikhögskolan. I Stockholm blev hon med sitt lyhörda, melodiska och personliga spel snabbt en del av stadens jazzliv, och har spelat med några av landets mest rutinerade storband, musiker som Håkan Broström och Max Schultz och hon driver tillsammans med Stina Agustdottir bandet Björkololi.

Samtidigt som sina studier på Musikhögskolan startade Magnus sin frilansande karriär i legendariska Fredrik Norén Band. Därefter har spel med bl a Blue House Jazz Orchestra och Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra följt. Tillsammans med oktetten Qiuet Nights Orchestra har han turnerat i Sverige och spelat på festivaler i Europa och gett ut två skivor. Även egna kvartetten finns dokumenterad på albumet My Village från 2013.

Anna Gréta och Magnus kvartett kompletteras av trumslagaren Filip Olofsson och Björn Lundén.
När bandet formades växte just denna konstellation fram, och Björn och Filips röster kompletterar gruppens sound med ytterligare fräschör som möter jazzens existerande flöde.

______________________________________________________________________________________

 

the Quiet Nights Orchestra

Quiet Nights Orchestra has been around for almost ten years! Right now we’re planning the next move with the band, but during these years we have been playing a lot! We’ve been down in Eourope and all over Sweden, and we released two albums! Please go to our website to see and listen more! QNO!

 

____________________________________________________