MDQ plays Billy Strayhorn

Sedan länge har Billy Strayhorn varit en av mina absoluta favoritkompositörer. Du kan direkt höra vem det är som har komponerat den fantastiska musiken. Det som har fångat mig är det unika i hans kompositioner. Enligt min upplevelse kan det vara en harmonisk progression eller ett specifikt melodiskt motiv som gör kompositionen unik. Alltid med en karaktäristisk färg och klang.
När jag spelade in min platta 2012 ville jag lägga till en standardlåt som länk mellan mina inspiratörer och mina kompositioner, och valet föll såklart på en av Billy Strayhorn och Duke Ellintons låtar; Isfahan. En låt som när den skrevs fick titeln Elf, men döptes till Ellingtons album Far East Suite om till Isfahan efter bandets besök i Iran.

Utanför de två platser Billy Strayhorn bodde under största delen av tiden i NY. Överst 315 Cevent Avenue, och bilden under 15 West 106th street. Numera Duke Ellington Boulevard.

Utanför de platser Billy Strayhorn bodde under största delen av tiden i New York. Överst 315 Convent Avenue, och bilden under 15 West 106th street. Numera Duke Ellington Boulevard.

Jag hade länge tänkt göra ett projekt med mitt band där vi bara spelar Strayhorns musik. När vi bjöds in till föreningen SWEJS i Stockholm för att spela med min kvartett kändes det som ett perfekt tillfälle! I år är det dessutom 100 år sedan Billy föddes!
Till den här konserten tog vi upp några av Billys mest kända kompositioner som Lush Life, My Little Brown Book och Lotus Blossom men också några som inte spelats lika ofta, som Everything is Copasetic och Strange Feeling. Självklart berättar jag också historien bakom låtarna och mer om samarbetet mellan Ellington och Strayhorn. För att bredda de klangliga möjligheterna bjöd vi in den fantastiska trombonisten Magnus Wiklund till det här projektet.

Det känns väldigt kul att utöka bandets repertoar med ett så tydligt koncept. Vi gör nu konserter där vi fokuserar på Strayhorns musik, men gör självklart även konserter med originalmusik.

Här är några lyssningsexempel inspelade vid vår konsert på SWEJS i
Stockholm den 23/1 -2015. Ett stort tack till Ola Sandborgh som spelade
in konserten!
Vår ordinarie basist Lars Ekman bor i New York och hade inte möjlighet
attDSC_0241 medverka, men jag är otroligt glad att vi här får äran att spela
tillsammans med Hans Backenroth. På inspelningen kan ni
alltså höra:

Magnus Dölerud, sax
Magnus Wiklund, trb
Erik Lindeborg, pi
Hans Backenroth, bas
Gustav Nahlin, tr